🔸گفته شده همه آثار معنوی و مثتبی که در مال حلال است، ضد آنها در مال حرام و حرامخواری است مانند ترک نماز، قساوت قلب، کسالت روح، سستی در دین، دست زدن به کارهای زشت و ناشایست و…
🔸ملااحمد نراقی مال حرام خوردن را از نتایج حُب دنیا و حِرص بر آن دانسته و آن را از بزرگترین موانع رسیدن به سعادت شمرده است. از نظر وی بیشتر کسانی که به هلاکت رسیدهاند، به سبب مال حرام خوردن بوده است.
در احادیث برای مال حرام آثاری ذکر شده است که برخی از آنها از این قرار است:
🔹عدم قبولی اعمال:
برپایه روایات کسی که مالی حرامی کسب کند، صدقه، حج و عمره و صله رحم او پذیرفته نمیشود و به اندازه ثواب این کارها، برای او گناه نوشته میشود.براساس برخی روایات، نماز مال حرام خوار نیز تا چهل روز پذیرفته نمیشود. پیامبر(ص) فرمود: «در بیت المقدس، فرشتهای است که هر شب ندا میدهد هر کس حرامی بخورد، خداوند از او هیچ نافله و فریضهای را قبول نمیکند.
🔹عدم استجابت دعا:
در حدیثی امام باقر(ع) فرمود: دعای بندهای که در شکمش حرام باشد یا نزدش مظلمهای (مالی که به ناحق نزد دیگری است) باشد، به درگاه خدا بالا نمیرود. در حدیث قدسی آمده است که تمام دعاها در پیشگاه من به اجابت میرسد مگر دعای کسی که مال حرام میخورد.پیامبر(ص) در پاسخ به کسی که میخواست مستجاب الدعوه بشود، فرمود: «خوراکت را پاک گردان تا مستجاب الدعوه شوی».
🔹محرومیت از بهشت:
براساس روایات، خداوند بهشت را بر مال حرامخوار، حرام کرده است. در روایتی از پیامبر(ص) نقل شده که هر گوشتی که از حرام بروید، آتش جهنم بر او سزاوارتر است.
🔹بیبرکت بودن مال حرام و از دست دادن آن در حوادث سخت:
امام کاظم(ع) فرمود: «مال حرام رشد و نمو نمیکند و اگر هم رشد کند، برکتی در آن نخواهد بود».در روایتی از پیامبر(ص) آمده است که هر کس مال حرامی به دست آورد، آن را در حوادث سخت از دست میدهد.
🔹قساوت قلب:
از جمله آثار خوردن مال حرام را قساوت قلب شمردهاند؛ چنانچه امام حسین(ع) در روز عاشورا علت سنگدلی و تسلیم نشدن لشکر عمر بن سعد در برابر حق را پر شدن شکمهایشان از حرام ذکر کرده است.
آثار مال حرام طبق روایات در نسل انسان مال حرامخوار نیز آشکار میشود.